A kiszámíthatatlanság fokozatainak szerepe a közgazdaságtanban

  • Gábor Neszveda egyetemi tanársegéd, Budapesti Corvinus Egyetem, MNB Tanszék

Abstract

A jövő megfelelő modellezése és az így adódó problémák elemzése mindig is a közgazdaságtan egyik központi kérdése volt. A jövő kiszámíthatatlanságának mértéke viszont eltérő lehet, attól függően, milyen modellezést alkalmazunk. A jövő kiszámíthatatlanságát a modellezők leggyakrabban „kockázatos”-nak tekintik, mégpedig azért, mert ennek a megközelítésnek vannak a legelőnyösebb matematikai tulajdonságai, miközben az is igaz, hogy ezt elfogadva kell a legerősebb feltevésekkel élnünk. Keynes is erőteljesen bírálta ezt a gyakorlatot, mivel félrevezetőnek tartotta az így kapott eredményeket. Jelen tanulmány a fogalmak bemutatása mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen hibákhoz vezethet, ha nem ismerjük a jövőt érintő főbb modellezési technikák hiányosságait. Ezen hiányosságok alapján érdemes lehet újragondolni a modelleket és azok eredményeit.

The Nature of Uncertainty in Economics

The concept of uncertainty is one of the cornerstones of economics. However, there are different conceptual frameworks of uncertainty and they can have different implications. The most common approach is to assume that the future is risky because of its appealing features even though this approach also requires the most unrealistic assumptions. Keynes already extensively criticized this approach for being potentially misleading without considering the unmeasurable part of uncertainty. This paper reviews the main concepts of this field and the potential mistakes because of choosing an inappropriate model.

Published
2018-12-12
How to Cite
Neszveda, G. (2018). A kiszámíthatatlanság fokozatainak szerepe a közgazdaságtanban. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 13(4), 103-111. Retrieved from https://retp.eu/index.php/retp/article/view/13