Gondolatok a felsőoktatás (saját) feladatairól

  • Imre Török közgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ny. gazdasági és műszaki főigazgatója

Abstract

A szerző széles spektrumban tekinti át a felsőoktatás komplex kérdéskörét és elemzi helyzetét a különböző aktorok és érintettek – a társadalom, az oktatási rendszer, az irányítás, az intézmények, azon belül a vezetés, az oktatók, a hallgatók, a munkáltatók szempontjából. Hangsúlyt helyez annak megmutatására, hogy nem elég és nem jó, ha a felsőoktatás csak jogos igényeire és működési feltételeinek a társadalom általi biztosítására koncentrál, hanem elengedhetetlen a saját feladatok megfogalmazása és azok következetes végrehajtása. A társadalom igényeinek felismerése és partneri kapcsolatok révén azok kielégítése a korszerű felsőoktatás szükségszerű eleme. Mindezek összességében egy paradigmaváltást kell jelentsenek. A tanulmány ennek lényegét és legfontosabb elemeit veszi sorra.

Thoughts of (respective) tasks of higher educatio

The author looks at a broad spectrum of complex issues in higher education and analyzes the position of different actors and participants - society, education system, governance, institutions, including leadership, tutors, students and employers. The author places emphasis on showing that it is not enough and is not good if the higher education only focuses on its legitimate needs and the provision of its operating conditions by society, but it is crucial to formulate its own tasks and to implement them consistently. By recognizing society’s needs and meeting them by partner connections is a necessary element of modern higher education. All of these meaning a paradigm shift. The study focuses on its essence and its key elements.

Published
2018-12-12
How to Cite
Török, I. (2018). Gondolatok a felsőoktatás (saját) feladatairól. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 13(4), 199-213. Retrieved from https://retp.eu/index.php/retp/article/view/19