Gondolatok a viselkedési közgazdaságtan2 aktuális helyzetéről

  • Kármen Kovács egyetemi docens Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Abstract

A tanulmány a viselkedési közgazdaságtannal foglalkozó kutatók álláspontját mutatja be a diszciplína aktuális irányultságáról, helyzetéről, megítéléséről és továbbfejlődésének lehetőségeiről. A viselkedési közgazdaságtan az egyének döntéshozatalát és annak következményeit vizsgálja pszichológiai ismeretek felhasználásával; nem egy pontosan körülhatárolható szakterület, inkább egyfajta gondolkodásmódot tükröz. Formalizálást, matematikai módszereket alkalmaz, de a neoklasszikus közgazdaságtanhoz képest rugalmasabb, kevésbé mechanikus és releváns szerepe van az empirikus vizsgálatok eredményeinek. Interdiszciplinaritás jellemzi, a pszichológia mellett szociológiai és idegtudományi ismereteket is felhasznál. A jövőbeni kutatások szempontjából a viselkedési közgazdaságtan számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megvizsgálja és megértse a döntéshozatallal összefüggő kutatási eredményeinek érvényességi körét és általánosíthatóságát.

Thoughts about the current position of behavioural economics

This paper presents the views of researchers dealing with behavioural economics on the current orientation, status, judgement and opportunities for further development of the discipline. Behavioural economics studies individuals’ decision-making and its consequences applying psychological knowledge; it is not a professional field that can be clearly defined, it reflects a kind of way of thinking. It uses formalisation, mathematical methods, but it is more flexible and less mechanical than neoclassical economics, and the results of empirical studies have a relevant role. It is characterized by interdisciplinarity, besides psychology, it also applies sociological and neuroscientific knowledge. From the point of view of future research, one of the biggest challenges for behavioral economics is to investigate and understand the validity and generalizability of decision-making research findings.

Published
2019-03-02
How to Cite
Kovács, K. (2019). Gondolatok a viselkedési közgazdaságtan2 aktuális helyzetéről. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 13(2), 237-249. Retrieved from https://retp.eu/index.php/retp/article/view/70