1958 versus 1985

A szocializmus politikai gazdaságtanának két tankönyve Magyarországon

  • Péter Gedeon egyetemi tanár, BCE Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék

Abstract

A tanulmány a közgazdasági gondolkodás elmélettörténetének egy szeletét vizsgálja, nevezetesen a szocializmus politikai gazdaságtanának tételeit és változásait Magyarországon. A szöveg egy 1958-as és egy 1985-ös tankönyvet hasonlít öszsze. Az első tankönyv a Kádár-rendszer kialakulásához, a második a bomlásához kötődik. A szocializmus politikai gazdaságtanának elméleti horizontját a szocializmus felsőbbrendűségének tézise határozta meg és szorította korlátok közé. E keretek ugyanakkor a politika és az ideológia változásának függvényében jelentős mozgásteret is biztosítottak a tankönyvek számára. A két tankönyv összehasonlítása megmutatja, hogy a politikai gazdaságtan a tankönyvekben a direkt központi tervezés modelljének igazolásától a piaci szocializmus elméleti alátámasztásához és a szocialista rendszer leíró-kritikai elméletének integrálásához jutott el.

1958 versus 1985 Two Political Economy Textbooks of Socialism in Hungary

This paper focuses on a segment of the history of economic thought, namely on the changes of the political economy of socialism in Hungary. I compare two textbooks, one from 1958 and another from 1985. The first textbook is connected to the formation, the second to the breakup, of the Kadar regime. The theoretical framework of the political economy of socialism was defined and constrained by the superiority thesis of socialism. However, this framework could also provide a certain scope of change for the textbooks. The comparison of the two textbooks reveals the transition from the justification of the model of the centrally planned economy to the theoretical confirmation of the model of market socialism and to the integration of the descriptive-critical theory of the socialist system.

Published
2019-03-02
How to Cite
Gedeon, P. (2019). 1958 versus 1985. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 13(2), 213-236. Retrieved from https://retp.eu/index.php/retp/article/view/69