Iskolázottsági és keresetegyenlőtlenségek

Educational Attainment Inequalities and Earnings Inequalities

  • István Polónyi Egyetemi tanár, Debreceni Egyetem

Abstract

Hungarian

Az iskolázottság növekedése az előrejelzések szerint nem lassul. Ugyanakkor az iskolázottság növekedésével az iskolázottsági egyenlőtlenségek alakulása sajátos képet mutat. Az iskolázottság növekedésével az iskolázottsági egyenlőtlenségek a Kuznets-görbének nagyjából megfelelő lefutást mutatnak a magasabb iskolázottság időszakában, de az országcsoportok nagy részében ez kiegészül egy ellentétes görbületű résszel az alacsonyabb iskolázottság időszakában, s így egy hullámszerű alakulás jellemzi az iskolázottsági egyenlőtlenségeket az iskolázottsággal együtt vizsgálva. Az írás azt is megvizsgálja, hogy az iskolázottsági egyenlőtlenségek milyen kapcsolatot mutatnak a keresetegyenlőtlenségekkel.

English

Educational attainment is growing and is not projected to slow down in the future. However, as educational attainment rises, the evolution of educational inequalities shows a particular pattern. As schooling increases, the inequalities in schooling follow a roughly Kuznets curve slope for the period with a higher number of years of schooling completed. But in most groups of countries, this is complemented by an opposite curvature in the period of lower education, and thus a wave-like trend characterizes educational inequalities when examined in conjunction with education. In addition to analysing educational inequalities, the paper also examines the relationship between educational inequalities and earnings inequalities.

Published
2021-12-21
How to Cite
Polónyi, I. (2021). Iskolázottsági és keresetegyenlőtlenségek. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 16(4), 95-114. Retrieved from https://retp.eu/index.php/retp/article/view/1377
Section
Articles