A finn oktatási rendszer tanulságai

  • Dániel Martin Baranyi
  • Katalin Nagy

Abstract

A finn oktatási rendszer az elmúlt évtizedekben nemzetközi szinten vált ismertté és sokak szemében modellértékűvé. Az iránta való érdeklődés beilleszkedik abba a trendbe, ami az északi modell vagy skandináv jóléti államok kifejezésekkel körülírt észak-európai államok felé irányuló figyelem fokozódásával jár. Az amerikai elnökválasztás, a brit választások és a kelet-közép-európai gazdaságpolitikai útkeresés megkerülhetetlen fogalma napjaink-ban az északi modell és az annak tartalmáról, adaptálhatóságáról szóló viták. Finnország ezen az országcsoporton belül is speciális szereplő - több szempontból is. Nagyon rövid idő alatt sikerült felzárkóznia a világ leg fejlettebb/leggazdagabb államai közé. Leginkább a magas hozzáadott értéket képviselő high-tech ipar gyors fejlődését tartják a fantasztikus eredmények kulcsának. Ebben a cikkben az a célunk, hogy megvizsgáljuk és hazai néző-pontból kiindulva nézzünk a finn modellre, amelyben a különbségek ellenére felfedezhetők párhuzamosságok is hazánkkal, és amelynek egyik leg fontosabb pillére a high-tech iparhoz szükséges tudást létrehozó és innovatív polgárokat nevelő oktatási rendszer.

In this study, we take into account some important features of the Finnish education sys-tem. In our research, our goal is to find the reason behind Finnish success. The aim of the article is that the principles of social inclusion and performance are compatible, even in practice this model can be adapted in several countries.

Published
2021-01-18
How to Cite
Baranyi, D. M., & Nagy, K. (2021). A finn oktatási rendszer tanulságai. Köz-Gazdaság - Review of Economic Theory and Policy, 15(4), 105-116. Retrieved from http://retp.eu/index.php/retp/article/view/1268